61. MEDNARODNI PUSTNI FESTIVAL KURENTOVANJE 2021
– EVROPSKA PRESTOLNICA KARNEVALOV

2. – 16. februar 2021 @ Ptuj //  www.kurentovanje.net
– – – – –

Spletno 61.  Kurentovanje nadaljevalo zgodbo šestih desetletij tradicije

Pod sloganom »Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine« je letošnje spletno 61. Kurentovanje v obliki arhivskih posnetkov, okrašenih trgov, mestnih izložb in reklamnih panojev s podobami kurentov in etnografskih likov ponudilo drugačno doživetje pustnega časa. Ob odkrivanju zgodb, ki jih je zapisalo šest desetletij tradicije, pa je letošnja spletna izvedba tradicionalnega festivala prinesla tudi zanimive novosti.

Posebna nedeljska televizijska oddaja “Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine”, ki jo je bilo mogoče spremljati  preko Facebook kanala Kurentovanje, na BK TV , Ptujski televiziji PeTV in na številnih drugih lokalnih televizijskih postajah, je gledalcem širom Slovenije ponudila enega od  vrhuncev vsakoletnega Kurentovanja – Mednarodno karnevalsko povorko. Drugi vrhunec je sledil na pustni torek, ko je točno opoldne z zabavnim freestyle-om, posvečenem spominom na letošnje posebno pustovanje, na Facebook kanalu Kurentovanje nastopil Tadej Toš. Sicer je Toš, ki je tudi ambasador Kurentovanja, z digitalnimi navdušenci delil svoj pogled na letošnje Kurentovanje, sam je šel čez obe trasi vsakoletne povorke,  gesta pa je bila med sledilci zelo toplo sprejeta.
Spletna izvedba 61. Kurentovanja na Ptuju je letos botrovala tudi ideji o dveh nagradnih natečajih za »Naj pustno krasitev« in  »Naj ptujski pustni krof«, ki ga je Zavod za turizem Ptuj izvedel v sodelovanju s KGZS Zavod Ptuj in na katerem so v dveh ločenih kategorijah lahko sodelovali tako ljubiteljski kot profesionalni peki. Pokrovitelj natečaja za »Naj ptujski pustni krof« je bila Zavarovalnica Triglav.
Med novostmi letošnjega digitalnega Kurentovanja sodi tudi interaktivna spletna igra »Kurentova simfonija«, ki spletnim uporabnikom približa zven kurentovih zvoncev in jim omogoča, da  v različnih slikovnih kulisah starega mesta ob Dravi ustvarijo svojo melodijo karnevala. V  sodelovanju z Zvezo društev kurentov je bil predstavljen nov letnik vina Mistik, motiv za novo znamko Filatelističnega društva Ptuj pa je s podobo nagajivega kurenta prispevala ptujska ilustratorka Kasia Rižnar.

Zahvaljujemo se partnerjem 61. Kurentovanja, ki so soustvarjali vsebine 61. Kurentovanja: Poslovnemu sistemu Mercator, Zavarovalnici Triglav, Poslovno stanovanjskim storitvam Ptuj, Telekomu Slovenije, Pošti Slovenije, Perutnini Ptuj, Geoplinu, Telemachu, IVD Maribor, Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj, Talum Kidričevo d. o. o., Mc Donalds Slovenija, Ptujske pekarne in slaščičarne.

Na snidenje na 62. Kurentovanju na Ptuju.

Ekipa Kurentovanja

pr@kurentovanje.net