Sporočilo za javnost

Na Ptuju vseslovensko srečanje veselih maškar iz vrtcev

Najbolj ljubek sprevod letošnjega Kurentovanja

Ptuj, 4. marec 2019

Danes so se po ptujskih ulicah in trgih v pisanih kostumih sprehodile tudi najmlajše maškare. Na že 9. povorki otrok iz vrtcev se je zbralo več kot 1.200 otrok in njihovih spremljevalcev iz 18 vrtcev širom Slovenije. Povorka je največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope. Na Mestnem trgu sta jih pozdravila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in 17. princ karnevala Jakob Zekel Videmski, pridružili pa so se tudi kurenti.

Otroci in njihove vzgojiteljice vsako leto poskrbijo, da Kurentovanje zaživi v prav posebnem vzdušju. Tokrat je obiskovalce navduševalo 18 skupin, ob otrocih iz vrtcev na Ptuju in širši okolici tudi tradicionalni gostje iz vrtcev v Ljubljani in Škofji Loki.

Povorko so povedli otroci iz Vrtca Ptuj, sledili pa so jim malčki iz Vrtca Pedenjped iz Ljubljane, iz Vrtca Škofja Loka, iz ljubljanskega Vrtca Otona Župančiča, Vrtca Vodmat, iz vrtca OŠ Cirkovce, vrtca OŠ Kidričevo, vrtca OŠ Majšperk, Vrtca pri OŠ Sv. Tomaž, Vrtca pri OŠ Korena, Vrtca pri OŠ Duplek, iz Vrtca Gorišnica, iz vrtca OŠ Markovci, Vrtca pri OŠ Videm pri Ptuju, Vrtca Najdihojca pri OŠ Hajdina, vrtca OŠ Dornava, Vrtca Juršinci in Vrtca Cezanjevci.

Ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak, glavna organizatorka in koordinatorka povorke, je navdušena: »Pust je še posebej za najmlajše čarobno doživetje. Na povorko se pripravljajo celo leto, se ob tem zabavajo in učijo ter spoznavajo svoje korenine. V organizacijo srečanja je vsako leto vloženo ogromno truda, časa, volje in energije. Današnji žareči in nasmejani obrazi naših malčkov pa so največja spodbuda, da bomo takšno povorko pripravili tudi naslednje leto.«

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je ponosna na male maškare: »Najmlajši so danes dokazali, da bojazni za prihodnost ptujskega kurentovanja ni. Prizadevanja vseh, ki smo tako ali drugače povezani s Kurentovanjem in našo etnografsko dediščino, da ljubezen do Kurentovanja in njegovih običajev prebudimo tudi pri mladih, so danes obrodila svoje sadove.«

Karnevalski princ Baron Jakob Zekel Videmski je povorko najmlajših pospremil z besedami: »Vesel sem, ko vidim otroke, ki se družijo in zabavajo. In ponosen, saj so nam ponovno pokazali, da lahko računamo na njih, da bodo spoštovali tradicijo in ohranjali zdrav karnevalski duh.«

Razigrane maškare so se v čudovitih pisanih pustnih kostumih sprehodile po mestnih ulicah in trgih, zarajale na Mestnem trgu ter pustno zabavo nadaljevale v karnevalski dvorani. Tam so zanje pripravili prav pustno rajanje, v katerem sodelujejo tudi skupine tradicionalnih etnografskih pustnih likov.

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Kurentovanje


Medijsko središčeW3Schools W3Schools W3Schools W3Schools