Sporočilo za javnost

Z izkupičkom dobrodelne dražbe »Bejži čopič, kurent gre«
bodo otroke odpeljali na celodnevni izlet po Sloveniji

Ptuj, 1. marec 2019

Včeraj zvečer je Leo klub Ptuj v Miheličevi galeriji že petnajstič zapored pripravil dobrodelno dražbo pod imenom »Bejži čopič, Kurent gre«.  Z zbranimi sredstvi bodo otroke iz socialno ogroženih družin odpeljali na celodnevni izlet po Sloveniji. Svoja likovna dela je v dober namen prispevalo sedem likovnih ustvarjalcev.

Na letošnji dobrodelni likovni koloniji so sodelovali tako akademski kot ljubiteljski slikarji Sara Čeh, Aleksander Fenosa, Simona Gorjup Radej, Aleš Likar, Tomaž Plavec, Ajda Rampre in Leonora Švagan. Ponovno so ustvarili zanimiv opus umetniških del, ki povezujejo karneval, mističnost maskiranja, kurente in Ptuj.

Zbrana sredstva bodo v pomoč pri izvedbi projekta »Svež veter«, ki je namenjen otrokom od 8. do 12. leta starosti, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin ptujskega lokalnega okolja. Odpeljali jih bodo na celodnevni izlet po Sloveniji, na katerem se bodo, skupaj s sovrstniki iz ostalih slovenskih mest, podali v nepozabne dogodivščine.

Po besedah predsednika Leo kluba Ptuj Luke Horvata so v 15 letih, odkar organizirajo likovno kolonijo »Bejži čopič, kurent gre«, pomagali in polepšali vsakdan številnih mladih. »Pri izvedbi projekta vedno znova pomagajo lokalne ustanove ter podjetja, za kar smo jim seveda iz srca hvaležni. Seveda pa današnje srečanje ne bi bilo možno brez sodelujočih umetnikov, ki že vrsto let navdušujejo s svojimi stvaritvami. Na njihovo dobroto in odzivnost se lahko zmeraj zanesemo, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.«

Dobrodelni Leo klub Ptuj je bil ustanovljen pred skoraj desetimi leti, z namenom prisluhniti in pomagati soljudem, ki pomoč resnično potrebujejo. Pomagati želijo ne samo s finančno in materialno podporo, ampak tudi s prostovoljnim delom in prijazno besedo. Leo klubi, ki so dobrodelna, nepolitična in nereligiozna društva, združujejo mlade med 16. in 30. letom starosti, ki so pripravljeni pomagati pomoči potrebnim. Dobrodelni Leo klub Ptuj je eden od 18-ih tovrstnih slovenskih klubov.

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Kurentovanje


Medijsko središčeW3Schools W3Schools W3Schools W3Schools

Sporočilo za javnost

Mistika kurentovanja upodobljena v več kot 100 umetniških delih

Ptuj, 22. februar 2019

S podelitvijo nagrad v Galeriji Magistrat se je danes zaključil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval 2019, na katerem je letos sodelovalo rekordnih 113 del. Nagrade sta podelila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in predsednik KUD Art Stays Jernej Forbici. Grand Prix Mestne občine Ptuj, v vrednosti 1.500 evrov, je strokovna žirija namenila umetniškemu delu Tomaža Plavca iz Ptuja.

Tri odkupne nagrade Mestne občine Ptuj v vrednosti 750 evrov so prejeli Silene Arnaldi iz Italije, Janez Rotman iz Pernice in Gregor Samastur iz Ptujske gore. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta, v višini 150 evrov, je žirija namenila Anamari Hrup iz Ljubljane. Nagrado Galerije FO.VI pa dobi Oto Vogrin iz Selnice ob Dravi.

Dela sodelujočih umetnikov je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetnik Aleksij Kobal, novinarka Večera Petra Zemljič, kustodinja Galerije Murska Sobota Irma Brodnjak, umetnostna zgodovinarka Dora Kotnik in predstavnik KUD Art Stays, galerist Vladimir Forbici.

Umetniška dela bodo od danes do 8. marca razstavljena na treh lokacijah. V Galeriji Magistrat bodo na ogled nagrajena dela in tista, ki so prišla v ožji izbor, preostala pa si bo mogoče ogledati v pritličju Galerije Mesta Ptuj in v Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča.

Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval je največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. Organizira jo KUD Art Stays, v 11 letih pa je pritegnila preko 800 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije. Sodelujoči ustvarjalci združujejo mistiko kurenta, pustnega časa in likovnega ustvarjanja.

Prijavljenih je bilo rekordnih 113 del in po besedah predsednika KUD Art Stays Jerneja Forbicija, so tokrat zraven tudi kipi in digitalne grafike. »Večina ustvarjalcev se je držala tematike kurentovanja in pomladi, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so izbrali teme po lastni izbiri. In znova so nam postregli z izjemno kakovostnim umetniškim zapisom tradicionalnega dogajanja.« Letos so sodelovali tudi umetniki iz širšega območja Evrope, celo iz Rusije in Južne Amerike. »Ker smo ukinili žigosanje platen, so se ustvarjalci lažje prijavili, zato jih je tudi več in prihajajo iz držav, ki do sedaj še niso sodelovale. K temu je nedvomno prispevalo tudi dejstvo, da so se letos lahko prvič prijavili preko spleta,« pojasnjuje letošnje rekordno število Jernej Forbici.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek se je razveselila čudovitih umetnin, ki bodo obogatile umetniško zbirko Mestne občine Ptuj. »Kurentovanje je tesno povezano tudi z umetniškim ustvarjanjem, ne nazadnje predstavlja enega od ključnih stebrov karnevalskega dogajanja. Ex-Tempore, ki je že več kot desetletje stalnica tega mističnega dogajanja, je v tem obdobju ustvaril zajeten in izredno kakovosten korpus umetniških del, ki črpajo iz magičnosti etnografskih in karnevalskih likov. Vsem umetnikom čestitam za njihove vrhunske stvaritve in se vsakemu posebej zahvaljujem za sodelovanje.«

Nagrajenke in nagrajenci

Grand Prix Mestne občine Ptuj:
Tomaž Plavec, Ptuj

Odkupne nagrade Mestne občine Ptuj:
Silene Arnaldi, Italija
Janez Rotman, Pernica
Gregor Samastur, Ptujska gora

Priznanje strokovne žirine in nagrada Hotela Mitra:
Karol Kuhar, Zg. Besnica pri Kranju

Priznanje strokovne žirije in nagrada Hotela Hiša usnjarja Jerneja:
Brut Carniollus, Radovljica

Priznanje strokovne žirije in nagrada Hotela Dom Kulture Muzikafe:
Iva Davidović, Dobova

Priznanje strokovne žirije:
Vesna Plavec, Slovenska Bistrica

Priznanje strokovne žirije:
Mojca Lavrec, Starše

Mala priznanja strokovne žirije za najmlajše udeležence:
Jakob Forbici, Danaja Granda, Sofija Van Cauteren

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Kurentovanje


Medijsko središčeW3Schools W3Schools W3Schools W3Schools