61. MEDNARODNI PUSTNI FESTIVAL KURENTOVANJE 2021
– EVROPSKA PRESTOLNICA KARNEVALOV

2. – 16. februar 2021 @ Ptuj //  www.kurentovanje.net
– – – – –

Spoštovani predstavniki medijev,

slab mesec nas loči od kurentovega/korantovega skoka in s tem tudi simboličnega začetka 61. Kurentovanja na Ptuju. Želeli bi vas obvestiti, da tudi letos nadaljujemo poslanstvo festivala, a v prilagojeni, spletni obliki. Zavedamo se namreč, da je prav v časih negotovosti treba še toliko več pozornosti namenjati ohranjanju tradicije. Čeprav se srce Kurentovanja skriva v živem doživljanju dediščine in sproščenem druženju, bomo poskrbeli, da bodo tudi ptujske ulice v slikovni in zvočni podobi sprehajalcem pričarale karnevalsko vzdušje.

V šestih desetletjih smo ustvarili mnogo nepozabnih spominov, spisali veliko uspešnih zgodb in uspeli ohraniti tisto najpomembnejše  – etnografsko kulturno dediščino. Zahvala gre vsekakor požrtvovalnim skupinam in posameznikom, ki vsako leto znova navdušujejo številne obiskovalce.

Lansko jubilejno 60. Kurentovanje je pustilo odličen vtis z več kot 7000 nastopajočimi iz 16 držav in s preko 100.000 obiskovalci pritegnilo izjemno pozornost ter upravičilo kvalitete, ki jih izpostavljajo svetovno priznani turistični vodiči in mediji kot sta Lonely Planet in The Guardian. Prav  pristnost ohranjanja pustne tradicije je tudi pripeljala do vpisa obhoda kurentov na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCO.

Prav zato je letos še posebej pomembno, da ohranimo pozitiven spomin preteklih let in v skrbi za zdravje vseh, upoštevamo ukrepe ter spremljamo prijetne spomine preko Facebook kanala @Kurentovanje, Instagrama @Kurentovanje ter na spletni strani www.kurentovanje.net. Z aktivno prisotnostjo na navedenih kanalih bomo skupaj soustvarjali zgodbo letošnjega 61. Kurentovanja, prav s ciljem, da se v letu 2022 ponovno srečamo na ptujskih ulicah.

Letošnje Kurentovanje poteka pod sloganom “Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine”.

ekipa Kurentovanja
pr@kurentovanje.net