Ambasadorji Kurentovanja 2020

  1. Častni naziv znanim in zaslužnim Ptujčanom, ki so na kulturnem, znanstveno raziskovalnem, športnem, podjetniškem ali političnem področju dosegli odlične rezultate, prepoznavne v lokalnem, državnem in mednarodnem prostoru: Uvede se v čast 60. Obletnice Kurentovanja 2020. Ambasadorji Kurent(ovanj)a na svojem strokovnem in medijskem področju pomagajo pri ohranjanju, negovanju, predstavljanju in promociji ter prenosu na mlade rodove, izjemne pustne kulturne dediščine našega mesta in okolja, na čelu s Kurentom in Kurentovanjem. Kurentovanje ima posebno mesto v življenjih in srcih ljudi s Ptujskega polja in okolice, saj je to tradicija, ki ni omejena le na pustni čas, zajema pa veliko več kot le oblačenje v kurentijo in druge tradicionalne like. Med prijatelji te tradicije je tudi mnogo znanih obrazov z različnih področij javnega delovanja, ki širijo tradicijo kurentovanja po širši deželi in tujini. Med njimi je tudi ta peterica častnih ambasadorjev Kurentovanja:
   1.  Dr. ŠTEFAN ČELAN, ki deluje na znanstveno raziskovalnem področju nesnovne kulturne dediščine, je častni senator Federacije evropskih karnevalskih mest – FECC, bil pa je tudi vodja skupine za pripravo nominacije Obhodov kurentov za vpis na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri organizaciji UNESCO.
   1. TADEJ TOŠ, vsestranski odrski in medijski ustvarjalec, mojster komedije, se je Kurentu in spremljajoči folklori med drugim poklonil tudi s stand up nastopi ter predstavo Kurent – bog veselja (https://www.youtube.com/watch?v=dk_0nDaQ77U&app=desktop). Ta tradicija mu je bila položena v zibko, kurentovanje ima iskreno rad, sploh druženje s prijatelji, tisto nemirno pogansko silo, ki ga poganja, pa v medenici, kot se za pravega Ptujčana spodobi, začuti že takoj po zimskem solsticiju.
   1. DEJAN ZAVEC, je veliki ptujski športni ponos, borec v in izven ringa, ki vedno priskoči na pomoč, ko je to potrebno. Praznovanju petega letnega časa se v kurentiji vsako leto pridruži že ob Kurentovem skoku, bi ob svečnici naznani začetek prazničnega časa na Ptujskem polju. 
   1. JOŽE GAŠPERŠIČ, legenda Kurentovanja, leta 1999 prvi princ karnevala na Ptuju in v Sloveniji ter predsednik Sveta princev karnevala FECC Ptuj. Mimogrede, na Ptuju ima Princ karnevala dvoletni mandat (izmenično izbirajo princa in vinsko kraljico), za razliko od številnih drugih karnevalov, pa le-ti prihajajo iz ‘baze’, številnih društev, ki soustvarjajo Kurentovanje, njihove zgodbe, oprave in insignije pa oblikujejo iz zgodovine lokalnega okolja, iz katerega izhajajo. Kot vodja PtujSki kurent kluba je lik kurenta ponesel v svet, kot spremljevalce uspehov naših smučarjev na Olimpijskih igrah od leta 1984.
   1. BRANKO BRUMEN, slovi kot ‘živa enciklopedija Kurentovanja’, dolgoletni predsednik Kurentovanja in kurent, predsednik Federacije evropskih karnevalskih mest – FECC Slovenija, podpredsednik FECC International 2012-2018, aktualni Generalni sekretar FECC in častni predsednik Sveta Princev karnevala FECC Ptuj Slovenija, predvsem pa človek, ki ve vse o kurentih, kurentovanju in pustnih običajih domačega okolja. Če pa česa slučajno ne ve, gotovo ve, kje bi bilo mogoče ta podatek pridobiti ali preveriti. Za svoje dolgoletno soustvarjanje Kurentovanja in predstavljanja naše pustne kulturne dediščine v evropskem prostoru je prejel Medalji za zasluge Predsednikov Republike Slovenije in FECC.
   1. MARKO KLINC, najprepoznavnejši izdelovalec Kurentovih oprav, bivši Princ karnevala. Neguje dolgoletno družinsko tradicijo izdelovanja kurentovih oprav, ki se prenaša iz generacije na generacijo. Bil je med začetniki dolgoletnega sodelovanja z mestom in karnevalom Arlon Belgija, s katerim je MO Ptuj podpisala pismo o sodelovanju. Pred leti je tudi izdelal opravo za njihovo novo skupino Sangliers d’Arlon – “divji prašiči”,  kurentu podoben lik, ki so dolgoletni udeleženci Kurentovanja.