Sporočilo za javnost

Kurenti z obhodom v parlamentu odganjali vse slabo ter prinašali srečo in zadovoljstvo

Ptuj, 19. februar 2019

Danes so ptujski kurenti v spremstvu županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek, predsednika 59. Kurentovanja in generalnega sekretarja FECC Branka Brumna, 17. princa karnevala barona Jakoba Zekla Videmskega ter nekaterih tradicionalnih pustnih likov in mask iz Ptuja in okolice obiskali Državni zbor RS. Predsedniku Državnega zbora RS mag. Dejanu Židanu so izročili poslanico z dobrimi željami za Slovenijo in vabilom na letošnje Kurentovanje.

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan se je v družbi predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce kurentom zahvalil za obisk in za pozitivno energijo, ki so jo prinesli s seboj. Izrazil je čestitke ob tem, da dogajanje letos prvič poteka pod okriljem UNESCA, ki je 2017 obhode kurentov uvrstil na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kurenti so se predsedniku Državnega zbora za sprejem zahvalili s tradicionalnim plesom.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je ob tej priložnosti povedala, da je vesela, da so lahko duha, ki te dni vlada v Ptuju in je čaroben in povezovalen, ponesli tudi v slovensko prestolnico. »Ptujsko Kurentovanje je eden najstarejših in največjih karnevalov v Evropi in vsi v mestu dihamo z njim in ustvarjamo nepozabne spomine za obiskovalce, nastopajoče in tudi za nas, ki ga pripravljamo.«

Branko Brumen, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC, je ponovno poudaril, da bo Ptuj v času Kurentovanja za 11 dni postal največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem. »Kurenti in ostali etnografski liki dajejo Ptuju z okolico edinstvenost ter nas uvrščajo na zemljevid etnografskih posebnosti, kar je potrdil tudi UNESCO. Prav tako nas je tudi Lonely Planet uvrstil med 10 najbolj zanimivih karnevalov na svetu.« Dodal je še, da ptujski kurenti z obhodi odganjajo vse slabo ter prinašajo srečo in zadovoljstvo.

Princ Jakob Zekel Videmski, ki je Državni zbor obiskal v spremstvu gardistov, je izrazil zahvalo za sprejem in zaželel srečo, dobro letino, veselje in zdravje vsem prebivalcem Slovenije.

59. Kurentovanje se je pričelo. V petek, 22. februarja, se bo zgodil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval, največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. V soboto sledita tradicionalna dobrodelna Obarjada ter Otvoritvena etno povorka. Ob tej priložnosti bo županja predala mestno oblast 17. princu karnevala. 1. marca se obeta nočni spektakel, pred tem pa še dobrodelna dražba likovnih del »Bejži čopič, kurent gre«. 2. marca se bo zgodil Mestni pustni korzo, ki bo v znamenju 1950. obletnice od prve omembe Ptuja. 3. marca sledi tradicionalna Mednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja. 4. marca bodo ulice zavzele najmlajše maske, na Povorki otrok iz vrtcev, 5. marca pa se letošnji festival zaključuje s Pustnim torkom in pokopom pusta.

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Kurentovanje


Medijsko središčeW3Schools W3Schools W3Schools W3Schools