Sporočilo za javnost

V Ptujski kleti predstavili edinstveno
kurentovo vino Mistik z letnico 2018

Ptuj, 7. februar 2019 – Danes so v vinskem hramu Ptujske kleti predstavili letošnje vino Mistik, poimenovano tudi kurentovo vino, ki je že tretje leto zapored plod sodelovanja med Zvezo društev kurentov in Ptujsko kletjo.

Predstavitve vina, ki je že tretje leto zapored plod sodelovanja med Zvezo kurentov in Ptujsko kletjo, so se udeležili županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec, direktor Ptujske kleti Tine Kek, predsednik organizacijskega odbora 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen, Baron Jakob Zekel Videmski, 17. princ karnevala Darko Cafuta, enolog Ptujske kleti Maksimilijan Kadivec in Katja Gönc, direktorica Javnega zavoda za turizem Ptuj. Mistik z letnico 2018 je sicer izdelan iz grozdja sorte zeleni silvanec, ki je bilo ročno trgano v Halozah, natančneje v Vareji, v vinogradu, ki ga obdeluje vinogradnik Kmetec.

Etnografsko-karnevalska in vinarska kultura sta na širšem območju Ptuja povezani že stoletja. Obe sta izoblikovali pomemben del kulturne in gospodarske identitete Ptuja. »Kurent in vino sta prepoznavni blagovni znamki, ki naše mesto predstavljata tudi zunaj slovenskih meja. O povezanosti priča tudi dejstvo, da se karnevalsko vzdušje in zgodba Kurentovanja pričneta že na Martinovo, ko se na Ptuju ustoličita vinska kraljica in princ karnevala,« je ob priložnosti povedal predsednik organizacijskega odbora 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je navdušeno pozdravila tradicijo, s katero »vedno znova ponesemo dober glas Ptuja, kurenta in vina tudi v svet in postavljamo Ptuj in Slovenijo na zemljevid vinskih turističnih destinacij – s skrivnostno preteklostjo in izjemnimi zgodbami.« Dodala je, da je vino Mistik še en dokaz, da Ptuj resnično diha s Kurentovanjem skozi vse pore življenja v mestu in potrjuje, kako odlično gospodarstvo podpira dediščino in se povezuje z njeno izjemno tradicijo.

Tudi aktualni princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski (Darko Cafuta) je bil zadovoljen ob predstavitvi novega letnika vina Mistik: »Ponosen sem, da sem del tako velike zgodbe, ki jo piše tudi čisto posebno kurentovo vino. V sebi namreč nosi vse tisto, kar se je stoletja dogajalo na našem območju in se ohranilo vse do danes; tako pri kurentih kot v vinarstvu.«

»Kurenti prinašamo pomlad in s pomladjo se po zimskem počitku vse prebuja. Vsem, ki jih obiščemo, prinašamo rodovitnost, plodnost, dobro letino, veselje in zdravje,« pojasnjuje Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov.

O vinu Mistik in postopku ustvarjanja skrivnostnega in unikatnega kurentovega vina je spregovoril enolog Ptujske kleti Maksimiljan Kadivec: »Letošnjo sorto smo izbrali z namenom, saj je zeleni silvanec skriti adut Štajerske in še ena »pozabljena sorta«. Grozdje, ki so ga jeseni ročno potrgali predstavniki društev kurentov, smo v Ptujski kleti skrbno donegovali po tehnologiji, značilni za najboljša sveža bela vina. Gre za tako imenovani postopek samotoka grozdnega soka, s čimer se izjemno ohrani primarna sortna aromatika na eni strani, na drugi, pa se iz grozdnih kožic ne izloča barva, kot tudi ne preveč taninov iz pečk. Grozdje za vino Mistik, ki smo ga v Ptujski kleti s srčno natančnostjo, strastjo in drznim kletarjenjem letos ustvarili že tretjič, vsako leto prihaja iz drugega vinograda na izjemnih vinogradniških legah in je druge sorte.«

Direktor Ptujske kleti Tine Kek je izrazil zadovoljstvo ob še eni uspešni zgodbi: »Vino Mistik se je rodilo ob 777.obletnici kontinuiranega kletarjenja vina v mestnem središču Ptuja, ki smo ga praznovali leta 2016. Takrat smo skupaj z Zvezo društev kurentov sklenili strniti vrste in povezati dve podstati identitete najstarejšega mesta v Sloveniji.«

Ptujska klet bo, ob omejeni seriji 1.120 steklenic vina Mistik, na ameriškem trgu predstavila dve posebni polnitvi: Mistik – white in Mistik – rose. Narejeni sta iz dveh tipičnih sort grozdja, ki rasteta na Štajerskem že stoletja. V 2019 se bo pričela ekskluzivna prodaja v trgovski verigi Whole Foods Market. Kot je dodal Tine Kek, si v Ptujski kleti želijo, vino Mistik postane eno najbolje prodajanih slovenskih vin v ZDA.

Več o vinu Mistik

Vino Mistik je protokolarno vino Zveze društev kurentov. Možno ga je kupiti v vinoteki Ptujske kleti. Cena je 10 €. Prav tako je na voljo tudi v izbranih gostilnah, prvenstveno na Ptuju.

Grozdje za prvi letnik vina Mistik iz 2016 je bilo trgano v Srednjih Slovenskih goricah na domačiji Lovrecovih in je bilo sorte modri pinot. Posebnost takratne pridelave vina je bila, da je bila pri rdeči sorti grozdja uporabljena tehnologija za najboljša sveža bela vina (samotok te sorte brez stiskanja, tako vino rdečega grozdja postane zlato).

Grozdje za letnik 2017 je bilo trgan v Halozah, natančneje pri Švabovem, pri vinogradnikih Koprek in je bilo sorte laški rizling. Laški rizling je najpogosteje zasajena sorta vinske trte v Sloveniji. Na Štajerskem so nanj malo pozabili, s kurentovim vinom letnika 2017 pa so ga želeli vrniti v ospredje in pokazati, da je možno iz te sorte narediti izjemno vino. Vino je dobilo srebrno medaljo na največjem neodvisnem ocenjevanju vin AWC Dunaj 2018.

O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Kurentovanje


Medijsko središčeW3Schools W3Schools W3Schools W3Schools