Sporočilo za javnost

Otroci mestni hiši nadeli karnevalsko podobo

Ptuj, 12. februar 2019 – Kot narekuje tradicija, vsako leto naši najmlajši, skupaj z mentorji in učitelji, poskrbijo, da tudi mestna hiša zaživi v duhu kurentovanja. Danes dopoldne so jo učenci in učitelji OŠ Olge Meglič odeli v pisan karnevalski kostum, z okraski, ki so jih ustvarili na nedavnem tehniškem dnevu. Kurentovanje se torej lahko prične.

Po besedah ravnateljice Osnovne šole Olge Meglič Helene Ocvirk je spoznavanje bogate etnografske dediščine na drugačen način, skozi ustvarjanje in pogovor, zelo pomembno pri ohranjanju tradicije. »Pust je za naše učence pomembno obdobje, saj živimo v mestu, ki gosti enega največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Je sestavni del njihovega življenja, ki ga bodo s seboj ponesli kamorkoli jih bo odpeljala pot.«

Učenci OŠ Olge Meglič so na tehničnem dnevu izdelovali tudi pustne maske, v katere se bodo namaskirali na mednarodni karnevalski povorki.

Foto: Stanko Kozel
O Kurentovanju

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Kurentovanje


Medijsko središčeW3Schools W3Schools W3Schools W3Schools